preloader
Morton Nöroma Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Morton Nöroma Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Morton Nöroma Nedir?

Morton nöroması, üçüncü ve dördüncü ayak parmakları arasında özellikle ayak tabanında  ağrıya neden olan bir durumdur. Sinirin parmaklar arasında sıkışması nedeniyle inflamasyon ve irritasyona yol açar. Durum kadınlarda erkeklerden daha sık görülür ve sıkı ayakkabılar ve topuklu ayakkabı giyme ile ilişkilidir.

Ayakta en sık 3 ve 4.parmaklar arasında görülür.

 Morton Nöroma Belirtileri Nelerdir? 

Morton nöromasının semptomları kişiden kişiye değişebilir,  ayağın ön kısmında yanıcı ve batıcı ağrılara, uyuşma ve elektriklenme hissine neden olur . Bazı kişiler ayrıca parmaklarda kramplar veya çakıl taşı varmış hissi yaşayabilir. Semptomlar aralıklı veya sürekli olabilir ve ayakta durmak, yürümek veya sıkı ayakkabı giymek gibi etkenlerle artabilir.

   Morton Nöroma Neden Olur? 

Morton nöromasının tam nedeni tam olarak anlaşılmamakla birlikte, parmaklar arasında yer alan sinire baskı ve irritasyon sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. Durum sıklıkla çukurlu tabanlı veya düz tabanlı insanlarda, koşu veya zıplama gibi ayaklara tekrarlayan stres uygulayan aktivitelerde yer alanlarda görülür. Topuklu veya dar burunlu ayakkabı giymek de Morton nöroması geliştirme riskini artırabilir.

Morton Nöroma Nasıl Teşhis edilir? 

Morton nöromasının teşhisi genellikle ayakta, etkilenen bölgenin palpe edilmesi ve ağrının konumunun ve diğer semptomların belirlenmesi gibi fiziksel bir muayene ile yapılır. Mulder bulgusu teşhis etmek için çok kıymetli ve %90 oranında tanı koydurucu bir testtir.  Tanıyı onaylamak ve ayırıcı  için X-ışını veya MRG gibi görüntüleme testleri de kullanılabilir.

Morton Nöroma Nasıl Tedavi Edilir?

Morton nöromasının tedavi seçenekleri, durumun şiddetine ve bireyin semptomlarına bağlıdır. Hafif vakalarda, konservatif tedaviler ağrıyı ve rahatsızlığı hafifletmede etkili olabilir. Bunlar, geniş burunlu veya düşük topuklu ayakkabı giymek, ayak desteği veya özel ortez kullanmak ve anti-enflamatuar ilaçlar almak gibi önlemleri içerebilir.

Daha ciddi vakalarda, steroid enjeksiyonları, iltihaplanmayı ve ağrıyı azaltmak için kullanılabilir. Konservatif tedaviler başarısız olduğunda veya durum önemli bir engel oluşturuyorsa, cerrahi de bir seçenek olabilir.

Morton Nöroma Ameliyat ile Nasıl Tedavi Edilir? 

Morton nöroması ameliyatı, sinirin sıkışmasını azaltarak semptomları azaltmayı amaçlar. Ameliyat  ayak üst kısmından, ayak parmakları arasındaki bölgeden küçük bir kesiyle yapılır. Sinirin sıkıştığı bölge açılır ve büyüyen sıkışan sinir dokusu çıkarılır.  Ameliyat genellikle spinal anestezi altında yapılır ve hastanede yatış gerekmez.

Morton nöroma ameliyatında yapılan kesi yeri ve uzunluğu

               Ameliyattan sonra ayağa bandaj le sarılır . Ameliyattan hemen sonra özel bir terlik ile hemen topuğuna basıp yürüyebilirsiniz. İyileşme süreci kişiden kişiye farklılık gösterir, ancak genellikle birkaç hafta sürer.  Bu süre boyunca ayağın şişlik ve ağrıya eğilimli olması normaldir. Doktorunuz, ayağınızın ne zaman normal aktivitelere dönebileceği konusunda size talimat verecektir.

Ameliyatta çıkarılan morton nöroma dokusu

Morton nöroması ameliyatı  başarılı bir ameliyattır.   Ancak, her ameliyat gibi bazı riskleri vardır. Bunlar arasında enfeksiyon, kanama, sinir hasarı ve anesteziye bağlı komplikasyonlar yer alabilir.

      Morton Nöroma Önlenebilir mi? 

Morton nöroma’sının önlenmesi, uygun şekilde oturan ve ayaklara yeterli destek sağlayan ayakkabılar giymek ve yüksek topuklu veya dar burunlu ayakkabılardan kaçınmakla mümkündür. Durumla ilgili farkındalık ve eğitim, önleme ve erken teşhisin teşvik edilmesi, ayrıca durumun bir kişinin yaşam kalitesi üzerindeki etkisini azaltabilir.

Eğer  Morton nöroma’nız varsa uygun tedavi ile bu problemden tamamen kurtulabilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir