preloader
Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Bacak Uzunluk Farkı

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Bacak Uzunluk Farkı

Kalça protezi ameliyatı, kalça ekleminde ağrı, sertlik ve hareket kısıtlılığından mustarip olan hastalar için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Ancak, kalça protez ameliyatının bazı komplikasyonları da vardır ve bu komplikasyonların arasında bacak uzunluk farkı (LLD- Limb-Length Discrepancy ) da yer alır.

            Kalça protezi ameliyatı sonrası bacak uzunluk farkı sık görülür mü?

LLD, kalça protezi ameliyatı sonrası nadir görülebilen komplikasyonlardan biridir ve yapılan çalışmalar LLD sıklığı % 1-10 arasında değiştiğini bildirilmiştir. Normalde, iki bacağının uzunluğu birbirine eşittir, ancak kalça protezi cerrahisi sonrası bir bacak daha kısa veya uzun olabilir. Bu durum hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir ve ameliyat sonrası hasta memnuniyeti olumsuz etkiler.

 

Sol kalça protezi ameliyatı sonrası röntgen
Sol kalça protezi ameliyatı sonrası sol bacak uzun

        Kalça protezi ameliyatı sonrası bacak uzunluk farkının sebepleri nelerdir?

  • LLD’nin nedenlerini YAPISAL ve GÖRÜNÜR bacak uzunluk farkı olarak iki gruba ayırabiliriz. Yapısal olanda kemik yapıda kısalık vardır. Ameliyat olacak kalçada doğuştan kalça çıkığı olması, geçilirmiş kırık veya kırık ameliyatları ve perthes hastalığına bağlı olarak hastanın bacağında yapısal kısalığa neden olur. Kalça eklemdeki fleksiyon ve dış rotasyon kontraktürü, omurga eğrilikleri ve ameliyatlarına bağlı gelişen pelvisin oblik olması görünürde olan yani gerçekte olmayan bacak uzunluk farkının sebeb

Ameliyat öncesi bu ayırımın muayene ve röntgen filmleri ile yapılması ve ameliyat öncesi planın buna göre yapılması ameliyat sonrası bacak uzunluk eşitliği sağlanabilir.

Sağ Kalça protezi yapılan hastanın ameliyat sonrası grafisi

Yapılan ameliyat oncesi planlamaya uyularak bacak boyu eşitlenmiş

 

  • Ameliyat öncesi planlamanın yanlış yapılması
  • Ameliyat esnasında protezler yerleştirildikten sonra bacak uzunluğunun yanlış ölçülmesi,
  • Protez boyutunun yanlış seçimi ve yanlış yerleştirilmesi
  • Kalça eklemi stabil olsun ve protez çıkmasın diye bilerek büyük protez koyup bacağı uzatmak

Kalça protezi ameliyatı sonrası bacak uzunluk farkına sebep olur.

       Kalça protezi ameliyatı sonrası bacak uzunluk eşitsizliği önlenebilir mi?

Kalça protezi ameliyatı sonrası bacak uzunluk farkının önlenebilmesi için, ameliyat sırasında deneme protezler konulduktan sonra bacak uzunluğu özenle ölçülmeli ve implant boyutları doğru seçilmelidir. Hassas bir olçum için ameliyat sırasında özel aletler kullanılabilir, bilgisayarlı tomografi çekimi ve robotik cerrahi kullanılabilir. Ayrıca, kalça protezi ameliyatı sonrası rehabilitasyon programları ve kasların güçlendirilmesini bacak uzunluk farkının düzelmesine yardımcı olabilir.

Kalça protezi ameliyatı sonrası bacak uzunluk eşitsizliğinin tamamen önlenmesi mümkün olmayabilir, ancak doğru cerrahi tekniklerin uygulanması ve ameliyat sonrası dönemdeki uygun bakım ve tedavi ile oluşum riski azaltılabilir. Ameliyat öncesi planlamada kalça protezi ile bacak boyu eşitliği sağlanması mümkün değilse ya da bacak uzunluk farkının sebebi kalça ekleminden kaynaklanmıyorsa bu durumu hasta ile konuşup bilgilendirmek gerekir. Özellikle kalça çıkığına bağlı gelişen kalça kireçlenmesinin tedavisinde kalça protez yapılırken bacak boyunu eşitlemek her zaman mümkün olmayabilir. 2.5 -4 cm’den daha fazla bacağı uzatmak sinir hasarına sebep olabileceğinden planlanan eşit bacak boyu sağlanamaz. Bu durumda ameliyat sırasında sinir iletilerini ölçen özel cihazlar ile sinir hasarı olmayacak şekilde uygun bacak boyu uzatma mümkün olabilir.

Kalça protez ameliyatı esnasında bacak boyunun ölçülmesi için kullanılan ölçüm cihazı
Kalça protez ameliyatı esnasında bacak boyu ölçüm cihaz yardımı ile uzama miktarı ölçülerek bacak boyu eşitlenmesi sağlanıyor.

          Kalça protezi ameliyatı sonrası bacak uzunluk farkının belirtileri nelerdir?

Kalça protezi ameliyatı sonrası bacak uzunluk farkının belirtileri arasında yürürken aksama, topallama, normal kalçaya göre enerji tüketimi fazla olduğundan erken yorulma, kalça ağrısı, omurga eğriliği ve duruş bozukluğu yer alabilir.

           Kalça protezi ameliyatı sonrası bacak uzunluk farkında tedaviye gerek var mı?

Hasta tarafından tolere edilebilecek bacak uzunluk farkı kişiden kişiye değişebilir. Genellikle, bacak uzunluk farkı 2 cm veya daha az ise, birçok hasta belirgin şikâyete neden olmadan normal aktivitelerine devam edebilir. Ancak, fark 2 cm’den fazla olduğunda, belirgin semptomlar görülebilir ve hastanın yaşam kalitesi olumsuz etkilenebilir

        Kalça protezi ameliyatı sonrası bacak uzunluk farkı nasıl tedavi edilir? 

Kalça protezi ameliyatı sonrası bacak uzunluk farkının tedavisi, kişinin durumuna ve bacak uzunluk farkının şiddetine bağlı olarak değişebilir. Yapılan çalışmalarda 10 mm kadar olan bacak uzunluk farkı herhangi fonksiyon bozukluğuna ve şikâyete sebep olmadığı bildirilmiş. Ancak hastada bacak uzunluk farkının sebep olduğu şikâyetler varsa fizyoterapi, ilaç tedavisi ve özel ayakkabı veya topuk yükseltme gibi ameliyatsız tedavi seçenekleri, bacak uzunluk farkının hafif olduğu durumlarda kullanılabilir. Ancak, daha ciddi durumlarda, ameliyat gerekebilir.

            Kalça protezi ameliyatı sonrası topallama ve ağrım var. Ne yapmalıyım?

Eğer kalça protezi sonrası bacak uzunluk farkı nedeniyle aksama veya ağrı gibi şikâyetleriniz varsa doktorunuza danışmalısınız. Doktorunuz, muayene ve görüntüleme yöntemleri kullanarak bacak uzunluk farkının ne kadar olduğunu belirleyecek ve uygun tedavi yöntemlerini önerecektir.

Bacak uzunluk farkının tedavisi, öncelikle nedenleri belirlemekle başlar. Ameliyat dışı tedavi yöntemleri ile tedaviye başlanır. Bu rağmen şikayet devam ederse ameliyat önerebilir.   Bacak uzunluk farkının nedeni kalça protezi sonrası görülen komplikasyonlardan kaynaklı ise, öncelikle komplikasyonların tedavisi gerekir. Eğer protez yanlış pozisyonda veya yanlış boyutta olması durumunda, tekrar ameliyat edilerek düzeltilebilir. Protez boyutunda bir değişiklik yapmak için revizyon ameliyatı gerekir. Ayrıca, doktorunuz fizik tedavi seanslarına da yönlendirebilir. Fizik tedavi, kasları ve eklem hareketliliğini güçlendirmek, bacak uzunluk farkını düzeltmek ve ağrıyı azaltmak için kullanılır.

             Kalça protezi ameliyatı sonrası bacak uzunluk farkında Kısalık mı oluyor? Uzun mu Oluyor?

Total kalça protezi sonrası bacak uzunluk farkı hangi tarafta olduğuna bağlı olarak, bir bacak diğerinden daha kısa veya daha uzun olabilir. Genellikle ameliyat edilen taraf uzun kalıyor. Ameliyat esnasında protez önerilen açılarda ve konumda yerleştirilmediği zaman protez stabil olsun yani çıkmasın diye daha uzun protez koyup bacağın uzamasına neden olabilir. Kısalık olduğu zaman hastaların asıl şikayet TOPALLAMA iken, bacak uzun kaldığı zaman ise AĞRI ile TOPALLAMA da olmaktadır.

             Kalça protezi ameliyatı sonrası bacak uzunluk farkı var. Doktorun hatası var mı?

Kalça protezi ameliyatı sonrası bacak uzunluk farkı birçok faktörden kaynaklanabilen bir durumdur ve sadece doktorun hatasından kaynaklanmaz. Ancak, total kalça protezi gibi karmaşık bir ameliyatın planlanması ve uygulanması, deneyimli cerrah tarafından yapılması gerekir. Yanlış planlama, protez seçimi veya cerrahi tekniklerin yanlış uygulanması, ameliyat sonrası bacak uzunluk farkının oluşmasına neden olabilir

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir